10 situații în care ai nevoie de un topograf

Unii sunt de părere că topografii sunt cei care fac doar măsurători de teren, alții că sunt cei care se ocupă de actele pentru intabulare. Topografii sunt persoanele care își desfășoară activitatea atât pe teren, făcând măsurători, cât și la birou, analizând datele măsurate și întocmind hărți și planuri. Îți oferim 10 cazuri în care poți apela la ajutorul unui topograf:

1. Când cumperi sau vinzi o proprietate
Te afli în postura de a achiziționa un teren sau poate vrei să vinzi unul. Topograful îți poate oferi o serie de informații utile care să te ajute să iei cele mai bune decizii. Un plan de amplasament, o încadrare în zonă, o serie de măsurători la fața locul pot face diferența și te pot informa corect asupra situației reale din teren.

2. Când vrei să împarți sau să comasezi o proprietate
În cazul în care deții o parcelă generoasă de pământ și vrei să o împarți în bucăți mai mici, de exemplu, cu frații tăi, va trebui să apelezi la ajutorul unui topograf care să se asigure că împărțirea este realizată în acord cu regulile zonale. Același lucru se poate întâmpla și în cazul alipirii unei suprafețe de teren. Să presupunem că achiziționezi 50 de metri pătrați de la vecinul din imediata apropiere. Vei avea nevoie de o documentație de dezlipire din terenul vecinului și o documentație de alipire a bucății dezlipite, la terenul tău.

3. Când vrei să construiești
Fie că este vorba de obținerea unei autorizații de construcție, a extinderii casei sau de construcția unui simplu gard, vei dori să te asiguri că ceea ce construiești se realizează pe propriul tău teren. Implicarea unui topograf în acest proces te va asigura, de asemenea, că ridicarea construcției se realizează în vigoare cu regulile de urbanism.

4. Când ai probleme cu vecinul în ceea ce privește limita de proprietate
Este o chestiune destul de delicată, însă, dacă întâmpini astfel de probleme, va trebui cu siguranță să apelezi la ajutorul unui topograf. Astfel, vei cunoaște cu certitudine linia de demarcare, limite certe, fixe, și vei ști cu încredere unde se încheie proprietatea ta și începe cea a vecinului tău.

5. Când vrei să verifici suprafața unui teren / construcții
Fie că vorbim de o casă, de birouri sau de teren arabil, pășune sau livadă, simpla verificare a unei suprafețe se realizează cu ajutorul topografului. Acesta se va prezenta la fața locului, va face măsurătorile necesare și îți va transmite suprafața exactă a acestuia.

6. Când ai nevoie de un plan de situație a imobilului
Există mai multe cazuri în care ai putea avea nevoie de un plan de situație a imobilului, printre care și pentru autorizarea lucrărilor de construire, desființare, solicitare urbanism, scoaterea din circuitul agricol etc. Acesta arată exact unde se află imobilul și reprezintă un desen tehnic în care apar vecinătățile și toate celelalte construcții existente.

7. Când ai nevoie de o schiță a construcției – releveu
Sunt destul de frecvente cazurile în care vei avea nevoie de o schiță a construcției tale – de la obținerea unui credit ipotecar, a certificatului energetic sau a plătirii impozitului. Fii convins că atunci vei avea nevoie de un topograf.

8. Când vrei să schimbi destinația unui spațiu
Schimbarea utilității unui spațiu nu este un lucru simplu de făcut – pentru aceasta vei avea nevoie de asistența unui topograf. Măsurătorile acestuia îți vor fi de folos când vei dori să transformi o casă într-un spațiu comercial sau o cameră într-un birou.

9. Când vrei să afli cine este proprietarul unui teren / construcție
Vi s-a întâmplat să treceți pe lângă un teren, pe lângă o construcție veche din centrul orașului, o casă frumoasă din cartier, stârnindu-vă un interes deosebit? Sunt sigur că da. Ei bine, apelând la un topograf veți putea obține informații prețioase chiar și despre istoricul acelui imobil, acesta oferindu-vă o consultanță specifică de invidiat.

10. Când vrei să fii impozitat corect
Impozitul / Taxa pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință. Se plătește anual și baza cea mai importantă în calculul acesteia este extrasul de carte funciară și planul de amplasament și delimitare al terenului, respectiv releveul construcției / apartamentului realizate de topograf.

Pentru ajutorul la cele menționate mai sus sau orice alte acțiuni care presupun intervenția unui inginer topograf, consultanță tehnică specifică, poți apela cu cea mai mare încredere la echipa noastră. Aceasta te va ajuta să realizezi cu cel mai mic efort toate operațiunile topografice de care ai nevoie.

Ai nevoie de un studiu topografic?

Realizăm totul de la A la Z. Executăm măsurători de precizie înaltă, analize tehnice detaliate și oferim soluții optime în rezolvarea cât mai eficientă și rapidă a lucrărilor tale.

Contactează-ne